Tatueringsborttagning

Tatueringsborttagning med laser

På NAB Hälsocenter använder vi oss av en Q-switchad YAG-laser för tatueringsborttagning. Detta är en av de mest effektiva metoderna som finns idag för att ta bort en tatuering. Trots detta kan man inte garantera att hela tatueringen försvinner totalt. En Q-swithchad YAG-laser har en så kallad ljuspuls som är så kort och intensiv att bara tatueringspigmentet påverkas och inte ditt naturliga pigment i huden. Detta minimerar riskerna för ärr efter din tatueringsborttagning. På grund av den korta ljuspulsen kan vi använda en hög ljusenergi – detta effektiviserar resultatet.

Antal behandlingar?

För en tatueringsborttagning, där tatueringen skall försvinna helt, krävs det flera behandlingar. Vid varje behandling bryter lasern successivt ner tatueringens pigment och detta resulterar i en reducering efter varje gång. Därför krävs det tålamod av dig som patient och normalt krävs det mellan 6-10 behandlingar. Man bör därför vara införstådd med att det är en process som tar lång tid. Behandlingarna görs med 8 veckors mellanrum för ultimat resultat. Kroppen behöver tid för att bearbeta bort pigmentet som brutits ned under laserbehandlingen och transportera det ur kroppen. Efter behandlingen kan området bli rodnat och svullet, men det är tillfälligt.

Så går tatueringsborttagningen till:

Munstycket från lasermaskinen riktas mot din tatuering och skjuter iväg korta laserpulser som träffar pigmentet. De korta laserpulserna skapar då en tryckvåg som spränger bort färgpigmenten till mindre partiklar. Därefter forslar kroppen bort pigmentet under cirka 8 veckor och efter det kan man upprepa behandlingen.

Faktorer som spelar in på slutresultatet:

Det är många olika faktorer som påverkar hur bra resultatet blir.

Färger som svart, blå-svart och mörka färger är de färger som svarar bäst på behandlingen medan ljusa färger kan kräva några fler laserbehandlingar. Rosa, grönt, speciellt neongröna färger och turkosgröna nyanser, tillhör de som kräver flest behandlingar innan tatueringen försvinner. Ju äldre tatueringen är, desto enklare är den att ta bort då den vanligtvis blekts med åren. En professionell tatuerare placerar nålen med ett korrekt avstånd från huden vilket gör att färgpigmentet hamnar relativt ytligt. Om tatueringen placeras djupare blir den svårare att ta bort. Konturer på en tatuering sitter oftast lite djupare och kräver därför fler behandlingar. Om man täckt över en gammal tatuering med en ny så är det mer färg som ska bort och därför krävs längre behandlingstid.

De flesta tatueringar försvinner helt – men inte alla.

Viktigt att veta är att de metoder som finns för tatueringsborttagning inte fungerar på alla typer av tatueringar. Det kan i enstaka fall krävas så mycket som upp till 20 behandlingar för att se ett tillfredsställande slutresultatet. De flesta tatueringarna försvinner helt, men vissa kan efterlämna antingen en svag skugga eller rester av pigmentet. Detta även efter flera behandlingar.