Laserbehandling mot snarkning – NightLase TM

Sluta snarka – laserbehandling med NightLase TM
Med smärt- och biverkningsfri laserteknik reducerar vi snarkningar. Metoden är snabb och kräver varken bedövning eller narkos.
Att få sömnen störd av snarkningar kan göra oss trötta, nedstämda och irritabla och i värsta fall öka risken för högt blodtryck, hjärtinfarkt och diabetes. Nu finns den senaste smärtfria laserbehandling NightLaseTM, som hjälper till att öppna upp luftvägarna i svalget och på så vis effektivt motverka snarkningar. Metoden är snabb och skonsam och kräver varken bedövning eller narkos.
Hur många laserbehandlingar mot snarkning behövs?
Det behövs två till tre behandlingar med två till fyra veckors mellanrum. De allra flesta upplever en markant förbättring redan direkt efter en behandling med NightLaseTM. Varje behandling tar ca 30 minuter. Direkt efter behandling kan du gå tillbaka till jobbet, köra bil och leva som vanligt. I enstaka fall kan du känna lätt halsobehag ett par dagar – ungefär som vid en förkylning.
Kombinera din laserbehandling mot snarkning med NoseLase
Laserbehandling med NoseLase kan göras för att förbättra andningen genom näsan samt behandla nästäppa. NoseLase kan användas som enskild behandling eller som ett komplement till NightLase för att reducera snarkning.
Vad är snarkningar?
Snarkning är ljudet av de vibrationer i gommen och de övre luftvägarna som uppstår när luftpassaget i svalget är för trångt. Oftast beror snarkningarna på att muskulaturen som normalt håller luftvägarna öppna, slappnar av i sömnen vilket gör passagen smalare. Andra orsaker till snarkningar kan vara hinder i näshålan, fett som samlats i och runt strupen eller felplacerad käke, slapphet i svalget, övervikt och alkoholkonsumtion. Snarkning via näsan beror ofta på för trånga eller sneda näsgångar, svullna slemhinnor, stora näsmusslor eller polyper som täpper till luftvägarna och gör det svårare att andas. En del som snarkar kraftig kan också lida av sömnapné, det vill säga andningsuppehåll i sömnen. Män snarkar mer än kvinnor och forskarna antar att kvinnor skyddas genom det kvinnliga könshormonet progesteron, så länge de är i barnafödande ålder. Efter klimakteriet börjar även många kvinnor att snarka. Det finns två olika former av snarkning – social och medicinsk. Medicinsk snarkning kan ge andningsuppehåll vilket är farligt, medan social snarkning inte är medicinskt farlig.
Hur fungerar laserbehandlingen?
Eftersom laserljus absorberas på ett kontrollerat sätt, kan man med hjälp av laser värma vävnad väldigt exakt. Vävnad som värms drar ihop sig och stramas upp och slemhinnorna i munnen krymper ofta extra mycket. Eftersom snarkning ofta beror på förslappad gom, ger en uppstramningen en öppnare andningsväg och snarkningarna reduceras.
För vem passar en laserbehandling med NightLase?
Resultatet varierar beroende på hur dina luftvägar ser ut och din goms anatomiska struktur. Bäst resultat får den som faller under klass 1 till klass 3 i den så kallade Mallampati-skalan (se figur 1 till höger). Personer med Mallampati klass 4 har väldigt trångt svalg och kommer därför få en något begränsad effekt av behandlingen.
Priser:
Pris NightLase: 5 500 kr/ behandling
Pris NoseLase: 2000 kr /behandling
Pris NightLase + NoseLase: 6 000 kr/behandling (om beh. genomförs vid samma tillfälle).
Konsultation: 500 kr, dras av vid eventuell behandling.
Vem ska inte genomföra laserbehandling med NightLase?
Du ska inte välja laserbehandling om du:
- Har epilepsi
- Är gravid
- Tar mediciner som ger ljuskänslighet
- Lider av en blodsjukdom
- Har en malign tumör
Forskning (klicka på länkarna nedan)
Er:YAG Laser Treatment of Sleep-Disordered Breathing
CASE REPORT: NightLase® Procedure – Laser Snoring and Sleep Apnea Reduction Treatment
Histological Effects of NightLase® in the Soft Palate of Rats: A Pilot Study
Nonsurgical Minimally Invasive Er:YAG Laser Snoring Treatment
NightLaseTM – Laser-Assisted Snoring and Apnea Reduction, 9 Months of Experience
Läs artikeln i Hemmets Journal om snarkbehandling med NightLaseTM >
Hemmets journal, snarkbehandling, sida_1-2, intervju med Dr Susanna Jafari, NAB Kliniken
Hemmets journal, snarkbehandling, sida_3, intervju med Dr Susanna Jafari, NAB Kliniken