Ögonlocksplastik

Ögonlocksplastik

Vad är ögonlocksplastik?

En ögonlocksplastik är ett plastikkirurgiskt ingrepp som utförs i syfte att avlägsna överskottshud samt muskel- och fettvävnad från området i/omkring de övre och undre ögonlocken.
En ögonlocksplastik minimerar på så sätt hängande övre ögonlock och påsar under ögonen – tillstånd som får dig att se äldre och tröttare ut än vad du känner dig.
När vi åldras minskar elasticiteten och stabiliteten i hud och bindväv, musklerna blir slappa, vilket medför att vi får påsar på övre ögonlocken och även under ögat. För mycket överskottshud kan medföra att synfältet minskas och vi känner oss tröttare.

Hur går en ögonlocksplastik till?

Övre ögonlocksplastik: 
Vid operation av övre ögonlock lägger vi snitten i övre globlinjen med hjälp av laser som kniv, med fördelen att blodkärl, lymfkärl och hudens nervtrådar försluts omgående. Genom att använda laser uppstår mindre blåmärken, svullnad och smärta jämfört med traditionell teknik med kniv.
Operationen görs i lokalanestesi. Via ett snitt i vecket ovan ögonfransarna ca 6-7 mm upp borttages en oval med hudöverskott. Snittet följer hudvecket fram till yttre ögonvrån, eller vid behov strax bortom denna. Om fettet buktar fram så hämtas den buktande delen ut. Snittet slutes med tunn sutur.

Nedre ögonlocksplastik:
Vid operation av nedre ögonlock åtgärdar vi påsar under ögonen via ett snitt med lasern på undre ögonlockets insida, varvid fettet på ett smidigt sätt tas bort. Ingen tråd/sutur behövs och snittet läker på några dagar. Rynkor under ögonen kan även åtgärdas med laserpeeling vid samma tillfälle.Här läggs snittet så nära man kan vid den undre ögonlockskanten. Snittet når ut på sidan vid yttre ögonvrån. På undre ögonlocket kan endast en smal hudstrimma tas bort för annars finns risk för neddragning av undre ögonlocket. Ögonlockshuden stramas upp och sträcks åt sidan. Man uthämtar överskottet av ögonlocksfett också om detta är framträdande. En teknik finns också då fettöverskottet hämtas ut via undre ögonlockets insida, detta kan vara ett alternativ om fettet buktar fram utan hudöverskott. Även här används tunn sutur för att sy igen snitten.

Vad händer efter en ögonlocksplastik?

Efter ögonlocksplastikoperationen ligger du kvar någon timme på kliniken med kylbandage på ögonlocken för att minska svullnaden och blödningen. Hemma bör man ha kompresser som man byter regelbundet liggande i en tallrik med kallt vatten i kylskåpet. Det är lämpligt att använda kylbandage de första tre dygnen efter ingreppet. Duscha går bra efter 2 dagar men tänk på att inte använda för varmt vatten eller gnugga dig i ögonen. Undvik ång- och bastubad någon månad efter operationen. Också lämpligt med en extra huvudkudde nattetid och att undvika att böja sig framåt. Du skall hålla huvudet högt de första dagarna.

Pris övre ögonlock (2 ögon) 19 900 kr

Pris undre ögonlock (2 ögon) 25 000 kr