Acne och Acneärr
Varför får man acne?
Acne orsakas av tilltäppning och inflammation i talgkörtlarna. Acne börjar vanligtvis i tonåren när hormonförändringar orsakar förstorade och tilltäppta talgkörtlar. Talgkörtelmynningen täpps till av den ökade talgkörtelproduktionen. Acnebakterien kan sedan lätt växa och tillsammans med fria fettsyror kan orsaka en inflammation.
Hur kan man behandla acne?
Med laserbehandling kan man effektivt påverka bakterierna och lindra inflammationen. Man skall komma ihåg att behandlingen främst är symptomlindrande och inte behandlar orsaken till acneuppkomst.
Acne ärr
Hur kan man reducera Acneärr?
Med acneärr avser vi olika typer av gropar och fördjupningar efter akne lesionerna. Ärren kan också vara djupt liggande knöligheter. Den mest överlägsna behandlingen för att jämna ut och reducera dessa ärr permanent är en kombination av laserslipning och djupgående behandling. Med laserslipningen jämnar vi till groparna och den djupgående behandlingen stimulerar läderhuden så att djupet på groparna minskar och huden blir slätare. Resultaten är mycket slående och behandlingsresultatet är permanent.
Vissa typer av gropar lämpar sig fillers. Det innebär att hyaluronsyra sprutas in i gropen och jämnar ut håligheten. Detta resultat är dock inte varaktigt utan behöver upprepas.
Herpes/afte
Laserbehandlingar mot Herpes Simplex
Herpesutslag är en virusinfektion som karakteriseras av en lokaliserad primärinfektion, en latensperiod då virus ligger ”sovande” samt ett eventuellt återfall med återkommande lokala manifestationer. I samband med att man blir smittad vandrar virus längs hudnerver till en nervknuta, där virus kan ”vila” under många år. Vid solning, menstruation, stress etc. kan virus aktiveras och vandra ut till huden/slemhinneytan och ge upphov till nya herpesblåsor.
Herpes simplex är ett virus som sprids via kroppsvätskor, saliv och sexuellt umgänge. HSV ger typiska så kallade herpesutslag särskilt runt mun, läppar och ansikte men även på könsorganen.
Munherpes eller afte kan behandlas med Nd:Yag laser.
Nd:Yag är en laser som inte bränner eller skär utan påverkar cellerna på ett mildare sätt. Om laserbehandlingen sätts in direkt vid första symtomen av herpes, kan ett herpesutbrott stoppas. Om blåsorna behandlas varje gång de uppstår, kommer herpesattackerna att komma med allt längre intervall.
.
Mollusker

Mollusker är ofarliga upphöjda knottror på huden. Mollusker har oftast samma färg som den egna huden eller är lite rosa. De brukar bli 2-4 mm stora och ha en liten grop i mitten. Mollusker är virusorsakade och försvinner av sig själva. Mollusker är vanligast hos barn. Även vuxna kan drabbas av mollusker och då oftast runt könsorganen, på nedre delen av magen och på övre delen av låren.
Mollusker smittar hud mot hud, till exempel när man använder samma handduk eller när barn badar tillsammans. De smittar också då de blir röda och spricker sönder. Det brukar ta ett till två år för en mollusk att försvinna och ofta får du nya mollusker efter hand. Det går att behandla med laser men det finns ingen garanti att de inte kommer tillbaka.
Laserbehandling av Nagelsvamp

Vad är nagelsvamp?
Onykomykos (nagelsvamp) är en svampinfektion som drabbar naglarna på tår och fingrar. Infektionen kan påverka alla delar av nageln, inklusive nagelmatrisen, nagelbädden och nagelplattan. Ofta börjar nagelsvamp som vanlig fot- eller handsvamp för att sedan få fäste i naglarna.En nagelsvampsinfektion kan börja med en missfärgad (vit eller gul) fläck under nagelns topp på tå – och/eller fingernageln. När svampen sprider sig djupare in i nageln, kan den orsaka missfärgning och förtjockning och få nageln att flagna av i kanterna. Nagelsvamp trivs bäst i varma, fuktiga miljöer. Vistelse i gemensamma utrymmen som t ex i simhallar, offentliga duschar och omklädningsrum kan medföra en smittorisk. Svampen trivs i täta och varma skor. Tills nu har det varit svårt att få bort nagelsvamp. Det enda som har fungerat har varit långvariga tablettkurer.
Nu kan man behandla nagelsvamp med laser som är snabbt, smärtfritt och utan biverkningar. Under en behandling med Nd:Yag lasern dödas svampen vilket resulterar i att en ny, frisk nagel kan växa ut i stället. Det tar vanligtvis mellan 7-12 månader för en nagel att växa ut. nagelsvamp Eftersom det finns andra sjukdomstillstånd som kan ge nagelförändringar är det viktigt att först låta en läkare göra en bedömning. Vid svårbedömda fall tas ett svampprov från nagelns undersida. Det är viktigt att inte behandla nageln med något läkemedel 7-10 dagar före provtagning för svamp, annars kanske man inte får ett korrekt svar. Man ska inte heller klippa naglarna två veckor före provtagningen, detta för att få tillräckligt med material av nageln.
Nedan följer tips och råd från Dr. Susanna Jafari (behandlande läkare).
Dr. Susanna , specialist i allmänmedicin, har behandlat omkring tio patienter dagligen under sina sex år på NAB Laserklinik – kliniken som för övrigt var först ut i Sverige med att behandla nagelsvamp med laser. Vid en läkarkonsultation görs en bedömning av det individuella fallet och patienten får ta del av detaljerad information, information som bygger på lång erfarenhet och särskild kompetens inom området. Vid behandling med laser dödas svampen successivt, vilket resulterar i att en ny, frisk nagel kan växa ut. Detta tar vanligtvis upp till 12 månader. Vid avancerad nagelsvamp är tillväxten ännu långsammare. Ibland kan det ta upp till två år. Nagelsvamp är betydligt svårare att behandla på tånaglar än fingernaglar. Anledningen är att tånaglar växer långsammare. Nagellack som innehåller svampdödande medel har bäst effekt på ytlig nagelsvamp. Vid mer utbredd nagelsvamp hjälper ibland tablettbehandling, en inte helt biverkningsfri behandling som framförallt kan ge leverskada. Vi har sett att laserbehandlingen i sig inte bara dödar svampen utan även normaliserar nagelns tillväxt, förbättrar nagelns kvalité samt återställer nagelns tillstånd när t.ex. en nagel sitter löst. Antalet behandlingar varierar beroende på nagelsvampens omfattning. Resultatet av laserbehandlingen varierar också beroende på i vilket skick naglarna är innan behandlingen påbörjas. Om nagelsvampen är ytlig och inte har gått så långt får man ett snabbare resultat. Efter 4-5 behandlingar blir de flesta patienterna av med svampen. Om naglarna är kraftigt drabbade, förtjockade, deformerade och missfärgade ner till nagelbädden tar det längre tid och fler än 5 behandlingar innan nagelsvampen försvinner. Hur många behandlingar som behövs är individuellt. Vi på kliniken gör allt för att behandlingen ska lyckas, och det är viktigt att följa läkarens rekommendationer samt att du som patient tar ditt ansvar vad det gäller hygien och skötsel av dina fötter/händer. Med andra ord lämpar sig behandlingen för dig som är villig att själv lägga ner tid vad gäller vardaglig skötsel av fötter och naglar. Egen skötsel i kombination med laserbehandling fungerar bäst, när patienten noga efterföljer läkarens rekommendationer. Detta gäller även patienter med mycket avancerad nagelsvamp.Tyvärr är laserbehandlingen ej lämpad för patienter som förväntar sig att enbart lasern ska hjälpa dem att bli av med svampen. När behandlingen avslutas är det oerhört viktigt att sköta sina fötter/händer så att inte svampen kommer tillbaka. Om du t.ex. drabbas av fotsvamp bör du omedelbart behandla området med någon form av svampdödande medel, annars är risken stor att naglarna återigen smittas av svamp. Hudsvamp är lätt att behandla, men när nageln blivit angripen är det betydligt svårare. Vidare kan en skadad tånagel, som t.ex. är klämskadad, eller har dålig blodcirkulation, blåmärken eller nageltrång etcetera, lättare angripas av nagelsvamp.
Det krävs en del envishet och tålamod för att förebygga nagelsvamp och nedan tar vi upp några exempel på hur man reducerar och minimerar risken att drabbas:
- Tvätta fötterna dagligen och se till att torka helt torrt, framförallt mellan tårna. Tänk på att använda en separat handuk till fötterna och byt denna mellan användning.
- Använd fotriktiga skor, gärna med insida av läder, med god andningsförmåga för att undvika tryck och fotsvett. Låna inte ut dina skor och låna inte andras. Tvätta gärna tvättbara skor då och då för att minimera risker och förebygga nagelsvamp.
- Använd tunna strumpor av naturmaterial, till exempel bomull, och byt strumpor varje dag. Ta av strumporna så snart du får möjlighet och var barfota ofta.
- Tvätta alltid strumpor i 60 grader för att ta död på eventuell nagelsvamp.
- Använd egna badtofflor i allmänna omklädnings- och duschrum. Gå inte barfota i allmänna omklädningsrum. Använd badtofflor.
- Undvik användning av kosmetiskt nagellack och plåstra inte naglarna för att dölja dem.
Sammanfattningsvis, nagelsvampbehandling med laser är en mycket effektiv och dessutom biverkningsfri metod. Behandlingen, som är den senaste, passar alla och har inga kontraindikationer och chanserna är stora att du blir fri från nagelsvamp. Då självklart i kombination med ovanstående råd & rekommendationer – vi förser dig med de nycklar och redskap du behöver för ett lyckat resultat.
Nageltrång

Nageltrång gör att huden vid sidan av nageln blir röd, svullen och öm. Du kan få nageltrång av för trånga skor eller om du klippt nageln snett eller för kort. Nageln kan då växa så att den skär in i huden och irriterar. Nageltrång uppstår när nageln skär in i huden vid sidan av nageln. Den tå som oftast drabbas är stortån. Nageltrång beror ofta på att du klippt nageln för kort eller snett, att skorna är för trånga eller att du har ett ojämnt tryck på nageln, till exempel av en skosöm. Om nagelkanten tränger ner i mjukdelarna vid sidan av nageln kan man få ont. Det kan då vara en bra lösning att göra nageln något smalare på denna sida – eller vid behov på bägge sidor – s.k. operation enligt König, vilken med fördel utförs med laser.
Rosacea
Rosacea är en hudsjukdom som kan ge rikligt med kärl i ansiktet. Kärlkomponenten behandlas effektivt med skinrejuvenation. Ljuset passerar översta hudlagret, utan att påverka eller skada detta. Ljuset absorberas sedan av kärlen och ådrorna, det utvecklas en lokal värme och kärlen drar ihop sig och bleknar.
Behandlingen upprepas ett antal gånger som regel fordras minst tre, ofta fyra till fem behandlingar för att uppnå önskat resultat.
Man ser en förbättring efter varje behandling, och du kan själv avgöra hur många gånger du önskar få behandling.
Laserbehandling mot akuta & kroniska smärttillstånd

Lågeffekts laser eller medicinsk laser kallas den lasertyp som används vid behandling och rehabilitering. Laserljuset påverkar vävnad och celler positivt genom att laserljusets egenskaper stimulerar och sätter igång kroppens eget försvar och ökar blodcirkulationen.
Behandlingsmetoden är riskfri och smärtfri. Med lågeffekt laser kan man behandla olika typer av besvär som till exempel ledbesvär, senbesvär, muskelbesvär, inflammationer, idrottsskador, belastningsskador, hudåkommor etc.
Med det rena laserljuset kan man behandla olika akuta och kroniska smärttillstånd som till exempel:
- Ryggont/värk/smärta
- Nackvärk/smärta t.ex. whiplashskada
- Reumatiska smärtor
- Hälseninflammation, hälsporre
- Muskelbristningar, värk
- Slemsäcksinflammation,(bursit)
- Idrottsskador
- Bihåleinflammation
- Tandköttsinflammation
- Nervinflammation
- Akne
- Herpes
- Bältros, speciellt effektivt i akut skede mot smärtan
- Sårläkning, även svårläkta sår som bensår, liggsår och diabetessår
Hur ofta och hur många gånger behövs?
I regel behövs 5 – 10 behandlingar beroende på typ av problem. I början av behandlingen inleder man ofta med två behandlingar under den första veckan, därefter behandlar man i allmänhet en gång per vecka.