Läppimplantat

Läppimplantat – Permalip

Läppimplantat är ett bra alternativ för många patienter som söker ett mer permanent alternativ för läppförstoring. På NAB Laserklinik använder vi oss av Surgisil PermaLip TM, ett silikonimplantat vars popularitet ökat kraftigt i Europa och USA. PermaLip är det enda varumärket för läppimplantat på marknaden av FDA (Food and Drug Administration US Federal Food and Drug Administration). Till skillnad mot tidigare och konkurrerande läppimplantat är PermaLip tillverkad av en mjukare typ av silikon som ger en mer naturlig form och storlek på läpparna.

Lämpliga kandidater för behandling med PermaLip inkluderar de patienter som önskar en mer permanent förstoring av över- och/eller underläppen. De flesta som väljer silikonimplantat är patienter som redan tidigare haft läppförstoring i form av fillers, som varit nöjda med resultatet av fillersinjektioner men som ändå önskar ett mer permanent resultat – utan att behöva utföra upprepade injektioner för att bibehålla resultatet.

HUR PERMALIP FUNGERAR

PermaLip TM silikonimplantat ökar storleken på läppen genom att man placerar det fasta implantatet längs med hela längden av läppen. PermaLip TM är speciellt utformat för att sträcka sig över läppen med avsmalnande kanter i båda ändar för en naturlig läppkontur. Även om implantatet är fast, är den tillverkad av ett mjukare silikonmaterial som känns mycket naturligt för de flesta patienter.

Längd och tjocklek varierar på de olika implantaten från PermaLip TM och väljs ut för att passa den enskilde patienten. Hos de flesta patienter är faktiskt överläppen längre än den undre och överläppen bör helst vara mindre än underläppen volymmässigt.

PERMALIP BEHANDLING

För majoriteten av patienterna av PermaLip TM implantat, placeras implantatet under lokalbedövning – ungefär som vid ett tandläkarbesök. Man använder sig då av nervblockad. Återhämtningen blir då mycket kortare eftersom narkos inte är nödvändigt.

Den kirurgiska tekniken för placering av PermaLip TM implantatet inleds med ett litet snitt längs de inre mungiporna. Med hjälp av dessa i huvudsak dolda snitt använder sig läkaren av ett speciellt kirurgiskt instrument för att sedan skapa en tunnel mellan de båda snitten. Därefter använder man samma instrument för att dra in implantatet i läppen, genom tunneln, där de placeras säkert och stängs med absorberbara stygn.

Majoriteten av patienterna väljer att placera PermaLip implantatet i både över- och underläppen samtidigt, men vissa väljer att förstärka antingen under- eller överläppen.

KONVALECENS EFTER PERMALIP

Vanligtvis är återhämtningstiden vid PermaLipTM 5-7 dagar, men det tar flera månader innan man kan se läpparnas slutliga resultat. Däremot känner de flesta patienter att de är presentabla i allmänhetens ögon även under de första veckorna. Det är rekommenderat att patienten använder en kall kompress på läpparna direkt efter ingreppet för att minimera svullnad. Trots det är det oundvikligt att svullnad uppstår och de kommer att förbli svullna under de första dagarna. Det går bra att ta smärtstillande och ibland skrivs även recept för antibiotika som profylax under 7-10 dagar efter ingreppet.

PERMALIP & SÄKERHET

Implantaten kan inte läcka, punkteras eller gå sönder, och de kan tas bort när som helst.

Även om PermaLipTM är designat som ett permanent läppimplantat kan det enkelt tas ut utan att skada eller ändra formen på den naturliga läppen.

Implantatets släta yta ser till att silikonet inte kommer i direktkontakt med läppen och därmed minskas risken för vävnadsinväxt. Att ta bort implantatet tar oftast mindre än tio minuter.

RISKER MED PERMALIP TM IMPLANTAT

En av riskerna med implantat är att kroppen kan stöta bort det eftersom det är ett främmande material. En annan risk är den för infektion i operationsområdet. Även om det inte nödvändigtvis betraktas som en risk, är det även möjligt att implantatet kan kännas under huden. Det innebär att du (eller andra) kan känna konturerna och/eller kanterna av implantatet i vissa fall.

ASYMMETRI I LÄPPARNA

Tyvärr är läppimplantat, som t.ex. PermaLip TM inte effektivt för att korrigera asymmetri i läpparna. Om du från början har skillnader mellan, t.ex. vänster och höger sida, kommer denna skillnad med all sannolikhet att bestå även efter ett läppimplantat. Det PermaLip TM framförallt gör är att öka volymen på den ursprungliga läppformen. Om du önskar mer symmetri kan man komplettera läppimplantatet med fillers.