Hudbristningar

Hudbristningar

hudbrist

Ta bort dina bristningar med laser

Striae eller hudbristningar är missprydande grupperingar av linjer som löper parallelt i huden som företrädesvis drabbar höfter, bröst, överarmar, skuldror, buk, rygg, skinkor och ibland över knän.

Striae kommer ofta under puberteten då man hastigt går upp i vikt. Detta i kombination med den hormonomställning i kroppen gör att vissa personer lättare än andra utvecklar dess hudbristningar.

Det är dock inte bara under puberteten de uppkommer. Även graviditet, då magen växer rejält i omfång. Även viktuppgång och viktnedgång i andra skeden i livet predisponerar för uppkomsten.

Höga doser kortison i tablettform under lång tid eller starka kortisonkrämer använt på ett felaktigt sätt på känsliga områden ger upphov till striae. På samma sätt kan ovanliga sjukdomar som utsöndrar mycket kortison i kroppen (Cushings sjukdom) ge striae men då samtidigt med många andra symptom.

Fractional-laser eller fraktionerad laser är en effektiv behandling  som reducerar utseendet på dina striae. De blir mindre synliga, huden får ett jämnare utseende och ser bättre ut. Missfärgningen blir mindre framträdande. Din hud ser hälsosammare och friskare ut. Laserljuset åstadkommer en nybildning av hud genom att lasern gör små mikroskopiska punkter där det nybildas hud som inte är ärrig.

Hudens kollagen och elastin nybildas och gör att huden återfår sin spänst.
En del hudbristningar försvinner helt utan att man ens sett var de suttit. Det är olika mellan olika personer så vi kan inte veta hur just den ena eller andra patientens resultat blir.