Estetisk laser

Ansiktslyft med Fotona4D™

Fotona4D™-FaceLift behandlingen är en revolutionerande icke-kirurgisk laserbehandling, som består av behandling med fyra våglängder som samverkar med varandra. 4D-behandlingen hjälper huden att bilda kollagen som i sin tur verkar uppstramande och ger huden volym.
Detta bidrar till reducering av rynkor samt gör huden mer elastisk.
Behandlingen är icke-invasiv, säker och verkar på djupet, eftersom man behandlar både in- och utifrån.

Hur går ett ansiktslyft med Fotona 4D till?

Genom att använda 3 olika inställningar och en 4:e i tillägg (intraoralt), kan man ge en kraftfull men som sagt icke-invasiv behandling för att kunna lyfta ansikte och hals. Smooth mode används på insidan av munhålan. Denna icke-ablativa laser ger en kontrollerad och skonsam ”bulk-värme” för att stimulera kollagenfibrer.

Det primära målet under detta steg är de nasolabiala vecken, som får en fin ”plumping-effekt” från insidan och ut, liknande en behandling med fillers.

FRAC3-läget använder en stråle som riktar in sig på djupare brister, för att återställa en ungdomlig textur och hudton. PIANO-läget är en säker och snabb bulkuppvärmning av vävnad från utsidan genom att koncentrera energistrålar subkutant. Bulkuppvärmning används för att strama åt huden. Det ytliga läget används slutligen för att förbättra hudens utseende och minska ojämnheter, med en extremt kontrollerad, lätt peeling. Detta ger huden en jämnare finish.

Vad kan jag förvänta mig vid ett ansiktslyft med Fotona 4D?
 • I de flesta fall ser man resultat omedelbart, men det fullständiga resultatet uppträder gradvis över en period på ca 2-3 månader.
 • Behandlingen är smärtfri, man kommer dock att känna en värmande och lätt stickande känsla i huden
 • Huden kommer att flaga lite efter behandlingen.
 • Smink kan bäras 24 timmar efter behandlingen.
 • Om du gör fillers rekommenderas du att vänta i 2 veckor efter din senaste injektion innan du genomgår 4D-behandlingen.
 • Behandlingen kräver kort eller ingen återhämtningstid.
 • Man får med 4D behandlingen en bättre hudkvalité och slätare hud, utan injektioner.
 • Ansiktslyft med Fotona 4D kan göras oavsett tid på året, då man inte behöver tänka på negativa effekter av solen, som vid andra laserbehandlingar.
Finns det några biverkningar vid ett ansiktslyft med Fotona 4D?

Det finns inga biverkningar och du kan fortsätta dina dagliga aktiviteter direkt efter behandlingen. Det kan kvarstå en mild rodnad och svullnad under en dag eller två, så du kanske vill överväga att göra detta när du ska vara hemma under några dagar efteråt.

Behandlingen vid ett ansiktslyft med Fotona4D™ består av följande steg:
 • Konsultation
 • Behandling: 30 – 45 minuter per session
 • 3-4 sessioner krävs för optimalt resultat, med 14-21 dagars mellanrum.
Priser för behandling av ansiktslyft med Fotona4D™:

1 behandling: 5 500 kr
3 behandlingar (paketpris): 15 000 kr
I paketpriset ingår en 4:e behandling, om du behöver det, till priset av 2000 kr

Hudbristningar

Reducera bristningar med laser

Striae eller hudbristningar är missprydande grupperingar av linjer som löper parallellt i huden som företrädesvis drabbar höfter, bröst, överarmar, skuldror, buk, rygg, skinkor och ibland över knän.

Striae kommer ofta under puberteten då man hastigt går upp i vikt. Detta i kombination med den hormonomställning i kroppen gör att vissa personer lättare än andra utvecklar dess hudbristningar. Det är dock inte bara under puberteten de uppkommer. Vanligt är vid graviditet, då magen växer rejält i omfång. Även viktuppgång och viktnedgång i andra skeden i livet predisponerar för uppkomsten. Höga doser kortison i tablettform under lång tid eller starka kortisonkrämer använt på ett felaktigt sätt på känsliga områden ger upphov till striae. På samma sätt kan ovanliga sjukdomar som utsöndrar mycket kortison i kroppen (Cushings sjukdom) ge striae men då samtidigt med många andra symptom.

Fractional-laser är en effektiv behandling  som reducerar utseendet på dina striae. De blir mindre synliga, huden får ett jämnare utseende och ser bättre ut. Missfärgningen blir mindre framträdande. Din hud ser hälsosammare och friskare ut. Laserljuset åstadkommer en nybildning av hud genom att lasern gör små mikroskopiska punkter där det nybildas hud som inte är ärrig. Hudens kollagen och elastin nybildas och gör att huden återfår sin spänst.
En del hudbristningar försvinner helt utan att man ens sett var de suttit. Det är olika mellan olika personer så vi kan inte veta hur just den ena eller andra patientens resultat blir.

Hudbristningar

Hudföryngring

ansikteDenna behandling består av en serie av intensiva ljuspulser som passerar det yttersta hudlagret och påverkar och reducerar små fina kärl i ansiktet, rodnader, rosacea, åldersförändringar, pigmenteringar och pigmentfläckar.

Huden får en jämnare ton och ger ett jämnare och slätare intryck.

Efter behandlingen kan huden ibland få en lätt rodnad eller bli svullen några dagar. Detta är dock övergående. Även bruna fläckar kan övergående anta en mörkare ton och blodkärl kan temporärt bli mer synliga. Behandlingen upprepas ett antal gånger; som regel fordras minst tre, ofta fem behandlingar ibland fler, för att uppnå önskat resultat.

De områden som med fördel behandlas är ansiktet, halsen, bröstet, decolletaget och handryggarna.

Huduppstramning

(Skin Tightening)

ansikteSkin Tightening är en behandling för uppstramning av huden i ansiktet. Behandling inriktar sig på slapp och oelastisk hud och är det senaste inom hudföryngring – ansiktslyftet utan kniv. Med Fotona Dynamis så värms din hud upp djupt ned i läderhuden samtidigt som hudytan skyddas genom att blåsa kall luft över behandlingsområdet. Den djupa värmen stimulerar kollagenfibrerna och resultatet blir en stramare mer ungdomlig hud. Det behövs tre till fyra behandlingar med ca tre veckors mellanrum för bästa resultat.

Permanent hårborttagning

Hos NAB Hälsocenter finns tillgång till moderna utrustningar som Nd:yag-laser, IPL, E-light och SHR. Med fyra olika tekniker kan vi skräddarsy det som behövs för just din kropp och dina förutsättningar.

Skillnaden mellan de olika hårborttagningsmetoderna:

SHR –  En ny och unik teknik för snabb, smärtfri och biverkningsfri hårborttagning. SHR-tekniken är effektiv för alla hår- och hudtyper, även solbrun hud kan behandlas. Perfekt för alla delar av kroppen – inklusive mer känsliga områden så som ansikte, hals och bikinilinje.

Nd:yag laser – passar alla hudtyper, även mörkhyade. Ej effektiv för ljusa hårstrån.

IPL – fungerar bättre på mörkare hår och ljusare hy. Mörk hud (hudtyp V och VI) lämpar sig inte för behandling. IPL lämpar sig inte heller för ljusa hårstrån.

E-light – fungerar på alla hud- och hårtyper, även på ljust och fint hår.

SHR (Super Hair Removal):

Passar alla hårtyper, alla hudtyper, året runt. Tekniken är ett nytt genombrott inom hårborttagning, en smärtfri hårborttagning med kortare behandlingstid och istället upplevs behandlingen som en varm massage. SHR använder låg energi men med många fler ljuspulser, vilket innebär att huden får en jämnare temperatur. Traditionell laser och IPL-teknik använder istället korta pulser och en hög mängd energi. Därför blir huden något lättare bränd och irriterad. SHR fungerar genom gradvis upphettning av dermis till en temperatur som effektivt skadar hårsäcken och förhindrar återtillväxt, utan att skada omgivande vävnad. SHR hårborttagning kombinerar hög medeleffekt, låg fluens och en hög repetitionsfrekvens vilket ger en gradvis ökning av temperaturen i hårsäcken genom In-motion-teknik. Detta innebär att handstycket förs över huden i en jämn rörelse utan avbrott vilket gör det svårt att missa enstaka hårstrån/hårsäckar. SHR rekommenderas för personer med lägre smärttröskel och kan användas på de mest känsliga kroppsdelar. SHR hårborttagning är utformad för att även passa den känsligaste hud. Tack vare den nya tekniken kan behandlingen utföras under sommaren och även på personer med mörk hy.

Hårborttagning med Nd:YAG Laser:

Nd:yag lasern har ett mycket brett användningsområde och är en utmärkt behandling för personer som ej är smärtkänsliga och den lämpar sig för mindre områden. Laserljuset som sänds ut reagerar med pigmentet i hårsäckarna och omvandlas till värme som förstör hårsäcken. För att du ska slippa känna obehag använder vi luftburen kyla. Nd:yag laser lämpar sig för alla hudtyper, även mörk hy. Den tar dock inte bort ljusa hår.

IPL

IPL-metoden (intensivt pulserande ljus) innebär att högintensivt ljus sänds genom huden där den absorberas av pigmentet i hårstråna. Ljuset omvandlas till värme och förstör oönskat pigment och hår.

IPL fungerar bättre på mörkare hår och ljusare hy. Mörk hud (hudtyp V och VI) lämpar sig inte för behandlingen. IPL lämpar sig inte heller för ljusa hårstrån eller smärtkänsliga personer.

E-light (IPL + RF)

E-Light är en teknologi som kombinerar IPL och RF (radiofrekvens, d.v.s. elektromagnetiska vågor), samt aktiv kylning. Radiofrekvensablation är oberoende av melanin och därmed oberoende av hudtyp.
Det innebär att vi genom radiofrekvens har en mycket större sannolikhet att ta bort ljusa hår, vilket inte är möjligt enbart med IPL eller laser-teknik. Det finns en minimal risk för pigmentförändringar och lättare brännskador. Med en hög radiofrekvens kan man värma upp hårsäcken eller vattenmolekylerna i underhudsvävnaden så att dessa koagulerar. Tack vare RF-teknologin kan man nu även avlägsna ljusare hårstrån, vilket tidigare varit mycket svårt. De flesta hårstrån går att behandla. Grå, vita, ljusröda och mycket blonda hårstrån kan dock vara svåra att komma åt och det kan krävas några fler behandlingar. Vissa går dock tyvärr inte att behandla.

Kontraindikationer

 • Graviditet och amning.
 • Psoriasis.
 • Benägenhet till ärrbildning och missfärgningar.
 • Läkemedel som framkallar ljusöverkänslighet; retinoider, tetracykliner, sulfonamider (sluta ta dem 3 veckor före behandlingen).
 • Pacemaker, andra metallimplantat eller epilepsi (går att behandla endast med Nd-yag laser).
 • Vid svår diabetes kan man få en större reaktion vid behandling. Blodsockerfall kan inträffa under eller efter behandlingen, detta p.g.a. att det frigörs mycket slaggprodukter i kroppen under en behandling.
  Rådfråga oss innan du bokar tid.

Att tänka på innan behandling:

 • Man ska raka området 2-3 dagar innan.
 • Sola inte 4 veckor innan behandlingen (gäller ej SHR).
 • Inte vara solbränd (gäller ej nödvändigtvis SHR)
 • E-vitamin (sluta ta 5 dagar före behandlingen).
 • Örter: johannesört, ringblomma, pensé (sluta ta en vecka före behandlingen).
 • Använd inte brun-utan-solprodukter (sluta använda en vecka före behandlingen).
 • Personer som intar vitamin-A preparat såsom Roacutan eller fotosensibiliserande antibiotika bör avstå från behandlingen.
 • Peeling (sluta använda en vecka före behandlingen).
 • Använd inte antiperspiranter med förlängd verkan.
 • Vi rekommenderar inte någon bedövningssalva på grund av att de kemiska ämnena som tränger in i huden kan förångas av den intensiva pulsen.
 • Avlägsna eventuella hudvårdsprodukter som lotion, kräm, smink och deodorant på det behandlade området före behandlingen.
 • Om du tidigare har haft återkommande herpes kan det bli aktuellt med en profylaktisk behandling före hårborttagning (gäller ej E-Light eller SHR-behandling.
 • Du ska inte vaxa eller plocka håret på det behandlade området 4-6 veckor innan behandlingen. Vänta med din behandling om du har irritation eller sår på det ställe som ska behandlas, eller har en pågående infektion i kroppen.

 

Eventuella reaktioner efter hårborttagning (ej vid SHR):

Rodnad, blåsor samt lätt klåda kan ibland uppstå, men brukar försvinna efter några dagar. I sällsynta fall kan huden övergående bli ljusare eller mörkare (hypo- eller hyperpigmentering). Det är viktigt att följa restriktioner om solning efter en behandling för att inte skada huden.

 

Allmän information om hårborttagning

Det dröjer ett tag innan håren börjar lossa och falla av, hur lång tid det tar är individuellt och kan variera från gång till gång. Det kan ta från några dagar upp till 4 veckor.

Du bör räkna med att det vanligtvis krävs mellan 6 till 8 behandlingstillfällen med 4-6 veckors mellanrum för att håret ska försvinna helt.  En mans skägg t.ex. kan kräva 15 behandlingar p.g.a. den kraftiga hårväxten. Hårets tillväxtfas är en avgörande faktor för resultatet av behandlingen och det är ca 30% av de synligt växande håren som försvinner efter varje behandlingstillfälle. Det är ungefär det antalet av kroppsbehåringen som är i växande fas, men kan variera från person till person. Även hårfärg och hårets tjocklek är av betydelse, ju mörkare och ju grövre håren är, desto snabbare uppnås ett tillfredsställande resultat.

 

Om du äter hormontabletter (gäller ej preventivmedel) så kan det behövas fler behandlingar då dessa preparat främjar ökad hårväxt.

Det är inte 100 % säkert att håret kommer att försvinna för alltid. Det är möjligt att vilande hårsäckar ”vaknar” efter flera år och då kan du behöva behandla även dessa om du önskar reducera detta hår permanent.

Tatueringsborttagning med laser

På NAB Hälsocenter använder vi oss av en Q-switchad YAG-laser för tatueringsborttagning. Detta är en av de mest effektiva metoderna som finns idag för att ta bort en tatuering. Trots detta kan man inte garantera att hela tatueringen försvinner totalt. En Q-swithchad YAG-laser har en så kallad ljuspuls som är så kort och intensiv att bara tatueringspigmentet påverkas och inte ditt naturliga pigment i huden. Detta minimerar riskerna för ärr efter din tatueringsborttagning. På grund av den korta ljuspulsen kan vi använda en hög ljusenergi – detta effektiviserar resultatet.

Antal behandlingar?

För en tatueringsborttagning, där tatueringen skall försvinna helt, krävs det flera behandlingar. Vid varje behandling bryter lasern successivt ner tatueringens pigment och detta resulterar i en reducering efter varje gång. Därför krävs det tålamod av dig som patient och normalt krävs det mellan 6-10 behandlingar. Man bör därför vara införstådd med att det är en process som tar lång tid. Behandlingarna görs med 8 veckors mellanrum för ultimat resultat. Kroppen behöver tid för att bearbeta bort pigmentet som brutits ned under laserbehandlingen och transportera det ur kroppen. Efter behandlingen kan området bli rodnat och svullet, men det är tillfälligt.

Så går tatueringsborttagningen till:

Munstycket från lasermaskinen riktas mot din tatuering och skjuter iväg korta laserpulser som träffar pigmentet. De korta laserpulserna skapar då en tryckvåg som spränger bort färgpigmenten till mindre partiklar. Därefter forslar kroppen bort pigmentet under cirka 8 veckor och efter det kan man upprepa behandlingen.

Faktorer som spelar in på slutresultatet:

Det är många olika faktorer som påverkar hur bra resultatet blir. Färger som svart, blå-svart och mörka färger är de färger som svarar bäst på behandlingen medan ljusa färger kan kräva några fler laserbehandlingar. Rosa, grönt, speciellt neongröna färger och turkosgröna nyanser, tillhör de som kräver flest behandlingar innan tatueringen försvinner. Ju äldre tatueringen är, desto enklare är den att ta bort då den vanligtvis blekts med åren. En professionell tatuerare placerar nålen med ett korrekt avstånd från huden vilket gör att färgpigmentet hamnar relativt ytligt. Om tatueringen placeras djupare blir den svårare att ta bort. Konturer på en tatuering sitter oftast lite djupare och kräver därför fler behandlingar. Om man täckt över en gammal tatuering med en ny så är det mer färg som ska bort och därför krävs längre behandlingstid.

De flesta tatueringar försvinner helt – men inte alla.

Viktigt att veta är att de metoder som finns för tatueringsborttagning inte fungerar på alla typer av tatueringar. Det kan i enstaka fall krävas så mycket som upp till 20 behandlingar för att se ett tillfredsställande slutresultatet. De flesta tatueringarna försvinner helt, men vissa kan efterlämna antingen en svag skugga eller rester av pigmentet. Detta även efter flera behandlingar.

Ytliga blodkärl

Huden i ansiktet har ett mycket tätt nätverk av vener och fina blodkärl, så kallade kapillärer. Åldrande, ärftliga faktorer och solexponering kan få dessa fina kärl brista och resultera i röda strimmor och röda fläckar i ansiktet. Den energi som Fotona Dynamis avger reagerar med den röda färgen i kärlet. Vid denna reaktion omvandlas energin till värme och den plötsliga värmeökningen leder till att kärlen och kärlväggarna koagulerar och kollapsar. Resterna av kärlet tar kroppen själv hand om. Eftersom energin som avges är väldigt hög använder vi kyld luft för din bekvämlighet.

NAB Hälsocenter - Ytliga blodkärl

Hudslipning

Hudslipning med Erbium laser ansikte

Erbiumlasern är en slipande/skärande laser som vi använder för att göra underverk med åldrad, rynkig hud samt acneärr.

Före din laserslipning får du bedövning och du kan gå hem direkt efter behandlingen. Läkningsprocessen tar ca 2-3 veckor. Då huden är lite känslig direkt efter behandlingen behöver man vara extra försiktig i solen de första sex månaderna och solskyddskräm med hög skyddsfaktor skall användas dagligen efter behandling. Solskyddsfaktor med minst SPF 30+ ska användas. Förbättringen är omedelbar och håller i många år.

Ta bort Melasma

Vad är melasma?

Det är en utbreddpigmentering i stora delar av ansiktet, ofta på överläppen och panna, nästan som ett kartliknande utseende. Melasma kan vara mycket svårt att behandla. Melasma har dock en stor tendens att recidivera, det vill säga återkomma så fort huden utsätts för sol igen varför man efter behandling måste vara försiktig med sol och rekommenderas använda solskyddsfaktor. Nu kan man behandla melasma med fraktionerad laser. En behandling med Fraktionerad laser förbättrar avsevärt ditt utseende.

Hur fungerar det?

Laserljuset åstadkommer en nybildning av hud genom att den gör små mikroskopiska punkter där det nybildas hud som inte är pigmenterad. En del pigmenteringar försvinner helt utan att man ens sett var de suttit. Exakt vilket resultat vi kan åstadkomma på just dig kan vi omöjligen garantera i förväg. Melasma kan sitta på olika djup och vara olika intensiv. Man erhåller en varierande grad av förbättring. Hur stor denna förbättring blir är mycket individuell och beror till stor dels på melasmans djup och pigmenttäthet. Olika personer svarar bra på olika behandlingar. Vi kan aldrig i förväg garantera ett visst resultat på en behandling. Antalet behandlingar kan också variera mellan olika personer. Fyra behandlingar är det vanligaste, men vissa blir betydligt förbättrade på en gång. Hos andra kan det behöva göras sex behandlingar eller mer för att uppnå samma resultat. Efteråt kan huden bli lite upphöjd och lätt rosafärgad i ett par dagar, men det blir inget riktigt sår. Inget förband eller plåster behövs men du kan om du önskar ha ett lätt förband över det behandlade stället. Du kan fjälla ett par dagar där man behandlat. Det beror på att det är ny hud som bildas och som stöter bort den gamla. Punkter där det nybildas hud som inte är pigmenterad.