Svettbehandling med Bo-x

Hur går en svettbehandling med Bo-x till?

Svett bildas i svettkörtlarna. När svettkörtlarna i huden får signaler ifrån det sympatiska nervsystemet produceras svett. Svettning är naturens sätt att reglera kroppstemperaturen.
Ca 0,5-1,0 % av befolkning lider av överdriven svettning, hyperhidros.

Många av dessa människor upplever hyperhidros som ett stort socialt problem. Senaste årens forskning har visat att man effektivt kan lindra eller bota lokala svettningsproblem med Bo-x.
Bo-x är ett läkemedel som innehåller ett nervgift som produceras av en bakterie. Bakterien heter Clostridium botulinum.

Läkemedlet är sedan 2003 godkänt för att användas vid primär hyperhidros och hämmar svettproduktionen genom att blockera signalen mellan nerv och svettkörtel. Effekten av en behandling kvarstår mellan 6 och 12 månader. Bo-x injiceras i armhålans eller handflatans hud med en mycket tunn nål. Sticken kan kännas som något kraftigare myggstick. Resultatet märks redan efter någon vecka. Läkemedlet injiceras i mycket små och utspädda doser så att det är helt ofarligt för kroppen.

Behandling mot armsvett gör inte särskilt ont, och bedövning behövs inte i de flesta fall. Vid behandling av handsvett bedövar vi alltid ordentligt. Det förekommer i princip inga biverkningar annat än en svag rodnad/blåmärke som försvinner de närmaste dagarna efter behandlingen.

Vilka förberedelser gör man inför en svettbehandling med Bo-x?

Hämta ut recepten på Bo-x och ev. Emlasalva.
För behandling av händer: Smörj in området som ska behandlas med Emlasalvan cirka 1-1,5 timme före behandlingen – ta på plasthandskar eller liknande för att bevara bedövningssalvan mot huden.
För behandling av armhålor: Raka dig i armhålorna någon dag före behandlingen.