Hårborttagning

Permanent hårborttagning

Permanent hårborttagning med olika sorters laser
för olika hud och hårtyper

Hos NAB Kliniken finns tillgång till moderna utrustningar som Nd:yag-laser, IPL, E-light och SHR. Med fyra olika tekniker kan vi skräddarsy det som behövs för just din kropp och dina förutsättningar.

Vad är skillnaden mellan de olika hårborttagningsmetoderna?

SHR –  En ny och unik teknik för snabb, smärtfri och biverkningsfri hårborttagning. SHR-tekniken är effektiv för alla hår- och hudtyper, även solbrun hud kan behandlas. Perfekt för alla delar av kroppen – inklusive mer känsliga områden så som ansikte, hals och bikinilinje.

Nd:yag laser – passar alla hudtyper, även mörkhyade. Ej effektiv för ljusa hårstrån.

IPL – fungerar bättre på mörkare hår och ljusare hy. Mörk hud (hudtyp V och VI) lämpar sig inte för behandling. IPL lämpar sig inte heller för ljusa hårstrån.

E-light – fungerar på alla hud- och hårtyper, även på ljust och fint hår.

Permanent hårborttagning med SHR (Super Hair Removal):

Passar alla hårtyper, alla hudtyper, året runt. Tekniken är ett nytt genombrott inom hårborttagning, en smärtfri hårborttagning med kortare behandlingstid och istället upplevs behandlingen som en varm massage. SHR använder låg energi men med många fler ljuspulser, vilket innebär att huden får en jämnare temperatur. Traditionell laser och IPL-teknik använder istället korta pulser och en hög mängd energi. Därför blir huden något lättare bränd och irriterad. SHR fungerar genom gradvis upphettning av dermis till en temperatur som effektivt skadar hårsäcken och förhindrar återtillväxt, utan att skada omgivande vävnad. SHR hårborttagning kombinerar hög medeleffekt, låg fluens och en hög repetitionsfrekvens vilket ger en gradvis ökning av temperaturen i hårsäcken genom In-motion-teknik. Detta innebär att handstycket förs över huden i en jämn rörelse utan avbrott vilket gör det svårt att missa enstaka hårstrån/hårsäckar. SHR rekommenderas för personer med lägre smärttröskel och kan användas på de mest känsliga kroppsdelar. SHR hårborttagning är utformad för att även passa den känsligaste hud. Tack vare den nya tekniken kan behandlingen utföras under sommaren och även på personer med mörk hy.

Permanent hårborttagning med Nd:yag laser:

Nd:yag lasern har ett mycket brett användningsområde och är en utmärkt behandling för personer som ej är smärtkänsliga och den lämpar sig för mindre områden. Laserljuset som sänds ut reagerar med pigmentet i hårsäckarna och omvandlas till värme som förstör hårsäcken. För att du ska slippa känna obehag använder vi luftburen kyla. Nd:yag laser lämpar sig för alla hudtyper, även mörk hy. Den tar dock inte bort ljusa hår.

Permanent hårborttagning med IPL:

IPL-metoden (intensivt pulserande ljus) innebär att högintensivt ljus sänds genom huden där den absorberas av pigmentet i hårstråna. Ljuset omvandlas till värme och förstör oönskat pigment och hår.

IPL fungerar bättre på mörkare hår och ljusare hy. Mörk hud (hudtyp V och VI) lämpar sig inte för behandlingen. IPL lämpar sig inte heller för ljusa hårstrån eller smärtkänsliga personer.

Permanent hårborttagning med E-light (IPL + RF):

E-Light är en teknologi som kombinerar IPL och RF (radiofrekvens, d.v.s. elektromagnetiska vågor), samt aktiv kylning. Radiofrekvensablation är oberoende av melanin och därmed oberoende av hudtyp.
Det innebär att vi genom radiofrekvens har en mycket större sannolikhet att ta bort ljusa hår, vilket inte är möjligt enbart med IPL eller laser-teknik. Det finns en minimal risk för pigmentförändringar och lättare brännskador. Med en hög radiofrekvens kan man värma upp hårsäcken eller vattenmolekylerna i underhudsvävnaden så att dessa koagulerar. Tack vare RF-teknologin kan man nu även avlägsna ljusare hårstrån, vilket tidigare varit mycket svårt. De flesta hårstrån går att behandla. Grå, vita, ljusröda och mycket blonda hårstrån kan dock vara svåra att komma åt och det kan krävas några fler behandlingar. Vissa går dock tyvärr inte att behandla.

Finns det några kontraindikationer?
 • Graviditet och amning.
 • Psoriasis.
 • Benägenhet till ärrbildning och missfärgningar.
 • Läkemedel som framkallar ljusöverkänslighet; retinoider, tetracykliner, sulfonamider (sluta ta dem 3 veckor före behandlingen).
 • Pacemaker, andra metallimplantat eller epilepsi (går att behandla endast med Nd-yag laser).
 • Vid svår diabetes kan man få en större reaktion vid behandling. Blodsockerfall kan inträffa under eller efter behandlingen, detta p.g.a. att det frigörs mycket slaggprodukter i kroppen under en behandling.
  Rådfråga oss innan du bokar tid.
Vad ska man tänka på inför en behandling av permanent hårborttagning?
 • Man ska raka området 2-3 dagar innan.
 • Sola inte 4 veckor innan behandlingen (gäller ej SHR).
 • Inte vara solbränd (gäller ej nödvändigtvis SHR)
 • E-vitamin (sluta ta 5 dagar före behandlingen).
 • Örter: johannesört, ringblomma, pensé (sluta ta en vecka före behandlingen).
 • Använd inte brun-utan-solprodukter (sluta använda en vecka före behandlingen).
 • Personer som intar vitamin-A preparat såsom Roacutan eller fotosensibiliserande antibiotika bör avstå från behandlingen.
 • Peeling (sluta använda en vecka före behandlingen).
 • Använd inte antiperspiranter med förlängd verkan.
 • Vi rekommenderar inte någon bedövningssalva på grund av att de kemiska ämnena som tränger in i huden kan förångas av den intensiva pulsen.
 • Avlägsna eventuella hudvårdsprodukter som lotion, kräm, smink och deodorant på det behandlade området före behandlingen.
 • Om du tidigare har haft återkommande herpes kan det bli aktuellt med en profylaktisk behandling före hårborttagning (gäller ej E-Light eller SHR-behandling.
 • Du ska inte vaxa eller plocka håret på det behandlade området 4-6 veckor innan behandlingen. Vänta med din behandling om du har irritation eller sår på det ställe som ska behandlas, eller har en pågående infektion i kroppen.
Eventuella reaktioner efter hårborttagning:

Rodnad, blåsor samt lätt klåda kan ibland uppstå, men brukar försvinna efter några dagar. I sällsynta fall kan huden övergående bli ljusare eller mörkare (hypo- eller hyperpigmentering). Det är viktigt att följa restriktioner om solning efter en behandling för att inte skada huden.

Allmän information om permanent hårborttagning

Det dröjer ett tag innan håren börjar lossa och falla av, hur lång tid det tar är individuellt och kan variera från gång till gång. Det kan ta från några dagar upp till 4 veckor. Du bör räkna med att det vanligtvis krävs mellan 6 till 8 behandlingstillfällen med 4-6 veckors mellanrum för att håret ska försvinna helt.  En mans skägg t.ex. kan kräva 15 behandlingar p.g.a. den kraftiga hårväxten. Hårets tillväxtfas är en avgörande faktor för resultatet av behandlingen och det är ca 30% av de synligt växande håren som försvinner efter varje behandlingstillfälle. Det är ungefär det antalet av kroppsbehåringen som är i växande fas, men kan variera från person till person. Även hårfärg och hårets tjocklek är av betydelse, ju mörkare och ju grövre håren är, desto snabbare uppnås ett tillfredsställande resultat. Om du äter hormontabletter (gäller ej preventivmedel) så kan det behövas fler behandlingar då dessa preparat främjar ökad hårväxt. Det är inte 100 % säkert att håret kommer att försvinna för alltid. Det är möjligt att vilande hårsäckar ”vaknar” efter flera år och då kan du behöva behandla även dessa om du önskar reducera detta hår permanent.