Pigmentfläckar

VAD ÄR PIGMENTFLÄCKAR?

De flesta typer av pigmentförändringar (hyperpigmentering) uppstår genom att huden fläckvis har en överproduktion av melanin, samma ämne som gör att man blir brun av solen. I vissa fall ser dessa ut som mörka prickar eller fläckar, i andra fall täcker de lite större områden och är mer ljusbruna till färgen (Melasma). Vanligast är dessa pigmentfläckar uppstår på grund av för mycket sol i förhållande till vad huden tål. Det kan också bero på hormonförändringar som orsakats av graviditet, p-piller eller andra mediciner. Det förekommer även hos yngre och medelåders kvinnor utan att man kan fastställa att de har uppstått på grund av dessa faktorer. Många uppfattar dessa förändringar som ett ”fläckigt” utseende.
I vilken utsträckning hudförändringarna uppkommer beror på vanor och ärftliga anlag.

HUR BEHANDLAR MAN PIGMENTFÖRÄNDRINGAR?

Hur man behandlar en pigmentförändring beror på hur djupt denna ligger. Man talar om epidermala, dermala eller mixade förändringar. Epidermala förändringar är lättare att ta bort än dermala förändringar. Dessutom kan man definiera pigmentförändringar beroende om pigmentet finns i eller utanför cellerna, intra eller extracellulärt. Pigmentfläckar på handryggarna kan också tas bort.

RÄCKER EN BEHANDLING?

Vissa pigmentförändringar går bra att ta bort på en behandling och det gäller de som vi tar bort med kirurgisk laser. Många pigmentförändringar kräver dock flera behandlingar för att successivt försvinna. Alla pigmentfläckar försvinner inte heller helt utan bleknar bort i olika utsträckning. Vi kan aldrig i förväg garantera vare sig antalet behandlingar eller ett visst slutresultat.